Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020

Program operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 jest współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym Podprogram 2020

Celem Programu jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2020 – sierpień 2021, a jej celami szczegółowymi są:

  1. organizacja i koordynacja sieci dystrybucji pomocy żywnościowej składającej się z organizacji partnerskich lokalnych, zwanych dalej OPL, zgodnie z zasadami PO PŻ,
  2. racjonalne zagospodarowanie artykułów spożywczych otrzymanych z OPO oraz z innych źródeł, na potrzeby udzielania pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym,
  3. przekazanie artykułów spożywczych osobom zakwalifikowanym do otrzymania pomocy żywnościowej zgodnie z zasadami PO PŻ,
  4. prowadzenie działań w ramach środków towarzyszących wśród osób najbardziej potrzebujących zakwalifikowanych do objęcia pomocą żywnościową, mających na celu włączenie społeczne.

Okres dystrybucji żywności:

grudzień 2020 – sierpień 2021

Pomoc żywnościowa dystrybuowana jest przez Banki Żywności w Ostrowcu Święto-krzyskim [OPR] do Organizacji Partnerskiej Lokalnej [OPL] na terenie województwa świętokrzyskiego, która przekazuje żywność bezpośrednio do osób potrzebujących.

Kryteria kwalifikowalności i sposób kwalifikacji:

Pomoc w ramach POPŻ kierowana jest do tych osób i rodzin, które z powodu niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie/rodzinie odpowiednich produktów żywnościowych (posiłków) i dlatego też trafiać będzie do ograniczonej liczby osób znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji życiowej (określonej przesłankami z art. 7 ustawy o pomocy społecznej oraz poziomem dochodów odniesionych do procentowej wartości odpo-wiedniego kryterium dochodowego określonego w tej ustawie – których dochód nie przekracza 220% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej, tj. 1542,20 PLN dla osoby samotnie gospodarującej i 1161,60 PLN dla osoby w rodzinie, stanowiąc systematyczne wsparcie. Pomoc udzielana będzie w postaci artykułów spożywczych lub posiłków, które będą przekazywane osobom najbardziej potrzebującym bezpłatnie.

Sposób kwalifikacji:

• OPS będą wydawać osobom potrzebującym skierowania do otrzymania pomocy żywnościowej lub przekazywać OPL listy osób zakwalifikowanych do pomocy z POPŻ, pod warunkiem uzyskania zgody tych osób;
• OPL mogą w swoich siedzibach przyjmować oświadczenia od osób kwalifikujących się do przyznania pomocy żywnościowej [załącznik nr 5 do wytycznych]. Oświadczenia wraz z wypełnionym skierowaniem przekazywane będą do OPS, który potwierdza do kwalifikowalność do przyznania pomocy;
• OPL mogą samodzielnie kwalifikować wyłącznie osoby bezdomne do udziału w POPŻ na podstawie podpisanego oświadczenia [załącznik nr 6 do wytycznych].

Zasady przekazywania artykułów spożywczych:

Pomoc żywnościowa jest przekazywana osobom najbardziej potrzebującym za pośrednictwem Organizacji Partnerskich Lokalnych jako zestaw artykułów spożywczych w formie paczek żywnościowych lub posiłków.

  1. Zestaw roczny artykułów spożywczych obejmuje artykuły spożywcze w łącznej ilości ok. 42,27 kg w tym:
Nazwa artykułuIlość sztuk na osobęOpakowanie jednostkowe (kg/l)ilość kg na osobę
Cukier biały414,00
Buraczki wiórki40,351,40
Fasolka po bretońsku30,51,50
Herbatniki maślane20,20,40
Groszek z marchewką80,43,20
Mus jabłkowy20,721,44
Kasza jęczmienna30,51,50
Koncentrat pomidorowy70,161,12
Makaron jajeczny100,55,00
Mleko UHT717,00
Olej rzepakowy414
Pasztet drobiowy20,160,32
Płatki owsiane20,51,00
Powidła śliwkowe50,31,50
Filet w oleju70,171,19
Ryż biały212,00
Ser podpuszczkowy40,41,60
Szynka drobiowa80,32,40
Szynka wieprzowa40,32,40
Miód nektarowy10,50,50
  1. Paczka żywnościowa to minimum kilka artykułów spożywczych [co najmniej 3] z różnych grup towarowych wydawanych jednorazowo. Uznaje się za dopuszczalne aby organizacje jednorazowo wydawały artykuły żywnościowe bez ograniczeń co do minimalnej liczby produktów w pojedynczym wydaniu. Zestaw artykułów spożywczych na Podprogram 2020 określony jest dla jednego odbiorcy końcowego, zarówno dla osoby samotnie gospodarującej jak i dla osoby w rodzinie. Pomoc żywnościowa w formie paczek żywnościowych powinna być wydawana osobom najbardziej potrzebującym równomiernie w trakcie całego okresu dystrybucji w Podprogramie 2020.
  2. Posiłek to każdy posiłek przygotowany w OPL, np. jadłodajnie, schroniska dla osób bezdomnych] do tego przeznaczone: śniadanie, II śniadanie, obiad – w szczególności gorący posiłek, podwieczorek, kolacja]. posiłki do spożycia na miejscu są przygotowywane i wydawane w placówkach posiadających zaplecze kuchenne (m.in. w schroniskach dla bezdomnych, jadłodajniach, noclegowniach) z wyłączeniem świadczenia usług firm zewnętrznych (np. catering).
  3. W przypadku gdy liczba osób uprawnionych do pomocy żywnościowej zgłaszających się w trakcie realizacji Podprogramu 2020 jest większa niż do danej OPR/OPL będzie większa niż planowana, Instytucja Zarządzająca dopuszcza zmniejszenie zestawu rocznego dla 1 osoby, nie więcej jednakże niż do 70% jego całkowitej ilości (tj. do ok. 29,59kg). W zestawie należy w miarę możliwości uwzględnić produkty ze wszystkich 7 grup artykułów spożywczych.
  4. W uzasadnionych sytuacjach np. stan zdrowia lub indywidualne potrzeby żywnościowe można zmienić artykuł spożywczy na inny w odpowiedniej proporcji lub zwiększyć liczbę opakowań.
  5. W przypadku rodzin z dziećmi dopuszcza się zwiększenie liczby opakowań artykułów spożywczych do potrzeb rodzin .
  6. Żywność jest wydawana osobom potrzebującym w ramach POPŻ nieodpłatnie.

Składania skarg przez osoby najbardziej potrzebujące:

Każda osoba potrzebująca ma prawo złożenia skargi dotyczącej sposobu dystrybucji żywność do lokalnego Banku Żywności, następnie do Federacji Polskich Banków Żywności z siedzibą w Warszawie albo do Instytucji Zarządzającej – Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej.

Działania towarzyszące:

Działania realizowane przez Bank Żywności na rzecz podopiecznych OPL, przy współpracy z OPL i OPS:

• warsztaty kulinarne;
• warsztaty edukacji ekonomicznej;
• warsztaty dietetyczne;
• warsztaty niemarnowania żywności,
• inne działania o charakterze indywidualnym i zbiorowym charakterze akcyjnym lub cyklicznym, mające na celu włączenie społeczne najbardziej potrzebujących.

Działania towarzyszące mogą odbywać się w formie stacjonarnej lub zdalnej: on-line, telefonicznej, wydawniczej.
Działania realizowane są w siedzibie organizacji biorącej udział w Podprogramie lub w miejscu wyznaczonym przez organizację na rzecz podopiecznych, którzy zostali zakwalifikowani do otrzymania pomocy żywnościowej, w pobliżu ich miejsca zamieszkania. Ter-miny oraz miejsca realizacji warsztatów znajdują się na stronach internetowych Banków Żywności.
Działania realizowane przez Organizacje Partnerskie Lokalne na rzecz podopiecznych to:

  • włączenie osób doświadczających deprywacji materialnej w funkcjonowanie społeczności lokalnych, np.: zajęcia aktywizujące i wspólne inicjatywy na rzecz społeczności lokalnej, zmierzające do wyjścia z ubóstwa;
  • grupy wsparcia dla różnych kategorii osób w trudnej sytuacji (np. osoby starsze, matki z dziećmi, osoby samotne);
  • pomoc towarzysząca niezbędna do zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych – osób korzystających z pomocy żywnościowej (z wyłączeniem pomocy rzeczowej);
  • pomoc w utrzymaniu higieny osobistej osobom bezdomnym;
  • wsparcie psychologiczne/terapeutyczne osób zagrożonych wykluczeniem społecznym.

Do udziału w działaniach towarzyszących ma prawo każda osoba, która otrzymała skierowanie z OPS do odbioru wsparcia żywnościowego w ramach POPŻ – ale nie znaczy to, że każda osoba musi z nich skorzystać. Konieczna jest współpraca z OPS w zakresie rzeczywistych potrzeb objęcia wsparciem działaniami osób, które korzystają z POPŻ. Działania nie mogą się pokrywać z działaniami prowadzonymi w ramach innych funduszy unijnych (EFS i PROW) w danym województwie, ale muszą być z nimi komplementarne.

Źródło: https://www.gov.pl/web/rodzina/podprogram-2020

(materiał otrzymany od Świętokrzyskiego Banku Żywności)


Co to jest Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020, Podprogram 2020?

Jest to program współfinansowany ze środków Unii Europejskiej, którego celem jest wsparcie osób i rodzin najbardziej potrzebujących. Pomoc realizowana jest poprzez przekazywanie nieodpłatnych paczek żywnościowych lub posiłków.

Kto może korzystać z pomocy żywnościowej?

Pomoc mogą otrzymywać osoby/rodziny znajdujące się w najtrudniejszej sytuacji, np. dotknięte: ubóstwem, sieroctwem, bezdomnością, bezrobociem, niepełnosprawnością, długotrwałą lub ciężką chorobą oraz uzyskujące dochód nieprzekraczający:

  • 1542,20 zł w przypadku osoby samotnie gospodarującej,
  • 1161,60 zł w przypadku osoby w rodzinie,

czyli dochód nieprzekraczający 200% kryterium dochodowego uprawniającego do korzystania z pomocy społecznej.

Jak otrzymać pomoc żywnościową?

Należy zgłosić się do właściwego ze względu na miejsce zamieszkania ośrodka pomocy społecznej w celu otrzymania skierowania.

UWAGA!

Skierowanie jest ważne tylko na czas trwania Podprogramu 2020. Osoby bezdomne mogą zgłaszać się po pomoc do niżej wymienionych organizacji bez skierowania.

Jakie organizacje zajmują się rozprowadzaniem żywności oraz wspieraniem akcji towarzyszących?
  • Federacja Polskich Banków Żywności;
  • Polski Komitet Pomocy Społecznej;
  • Caritas Polska;
  • Polski Czerwony Krzyż.
Gdzie otrzymać pomoc żywnościową?

Adresy punktów wydających żywność można uzyskać we właściwym ze względu na miejsce zamieszkania ośrodku pomocy społecznej, w lokalnych punktach Caritas Polska, Federacji Polskich Banków Żywności, Polskim Komitecie Pomocy Społecznej oraz Polskim Czerwonym Krzyżu.

Jakie produkty spożywcze można otrzymać w Podprogramie 2019?
  • groszek z marchewką,
  • fasola po bretońsku,
  • koncentrat pomidorowy,
  • buraczki wiórki,
  • powidła śliwkowe,
  • mus jabłkowy,
  • makaron jajeczny,
  • płatki owsiane,
  • ryż biały,
  • kasza jęczmienna,
  • herbatniki maślane,
  • mleko UHT,
  • ser podpuszczkowy dojrzewający,
  • szynka drobiowa,
  • szynka wieprzowa mielona,
  • pasztet drobiowy,
  • filet z makreli w oleju,
  • cukier biały,
  • miód nektarowy wielokwiatowy
  • olej rzepakowy.

Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Ostrowcu Świętokrzyskim realizuje także założenia Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym w Podprogramie 2020, w ramach którego najubożsi mieszkańcy naszego miasta mogą otrzymać pomoc w formie paczki żywnościowej.

Wydawanie żywności w ramach Programu odbywa się od miesiąca listopada 2020 r. i będzie trwało do lipca 2021 r.

Pracownicy socjalni udzielają informacji w powyższym zakresie w siedzibie Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Ostrowcu Świętokrzyskim w godzinach:
od poniedziałku do piątku: od 7.00 do 9.00 oraz od 14.00 do 15.00

Osoby, które spełniają kryteria określone w art.7 ustawy o pomocy społecznej i których dochód nie przekracza 220% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej ( 1542,20 zł dla osoby samotnie gospodarującej i 1161,60 zł  dla osoby w rodzinie) mogą zgłaszać się do pracowników socjalnych Ośrodka aby złożyć stosowne oświadczenie o dochodach, a następnie uzyskać skierowanie, na podstawie którego zostanie im wydana żywność.

Pracownicy socjalni udzielają informacji w powyższym zakresie w siedzibie
Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Ostrowcu Świętokrzyskim w godzinach:
od poniedziałku do czwartku: od 7.00 do 9.00 oraz od 14.00 do 15.00
w piątki: od 7.00 do 9.00 oraz od 14.00 do 16.00
Punkty odbioru żywności w Ostrowcu Świętokrzyskim:
  1. Polski Komitet Pomocy Społecznej, ul. Samsonowicza 17 a.
  2. Stowarzyszenie “Eldorado”, ul. Polna 3a
  3. Stowarzyszenie Świętokrzyski Bank Żywności w Ostrowcu Świętokrzyskim, Aleja 3-go Maja 73
    • Stowarzyszenie „Uniwersytet Trzeciego Wieku Wyższej Szkoły Biznesu i Przedsiębiorczości”, ul. Akademicka 12
    • Stowarzyszenie „Towarzystwo Przyjaciół Denkowa” z siedzibą w Ostrowcu Świętokrzyskim, ul. Szkolna 23.